PONOVITEV NOVE MAŠE PRIMOŽA LORBKA NA HAJDINI

 

S soncem obsijana julijska nedelja (14. 7.), je v farno cerkev na Hajdini, privabila množico ljudi, da bi prisostvovali ponovitvi nove maše novomašnika Primoža Lorbka.

Poleg njegovih domačih in sorodnikov ter številnih vernikov, so se slavnostne maše udeležili tudi predstavniki občine, mnogih društev, šole, kletarji in frajtonarji. Slavljenca je najprej pozdravil župan Stanko Glažar in mu izročil sliko hajdinske cerkve. Svojega stanovskega tovariša so z govorom, darilom in sireno; nagovorili člani PGD Slovenja vas. V imenu vernikov mu je dobrodošlico zaželel Janko Vegelj.

Svojega novega sodelavca, ki je prakso kot bogoslovec in diakon že opravljal na hajdinski župniji, se je najbolj razveselil tukajšnji župnik in naddekan Marijan Fesel. V izbranih besedah mu je zaželel dobrodošlico, čestital za pogum, da si je v teh, za duhovnike ne najbolj naklonjenih časih, izbral pot duhovniškega služenja.

Pozdravne besede je domači župnik nadgradil še v pridigi, v kateri je izpostavil, da človek kljub napredku, neizmerni tehnologiji, hlastanju po denarju, ostaja prazen in sam. Išče nekoga, ki ga bo razumel, saj kljub vsemu obilju ni srečen. In v ta prostor iskanja in hlastanja po nečem globljem more in mora vstopiti duhovnik, ki prinaša Besedo – Kristusa – utelešenje vsega po čemer hrepeni današnji človek. Pri tem poslanstvu naj ti bo v oporo novomašno geslo »Vate zaupam, Gospod«!

Po pridigi smo prejeli novomašni blagoslov.

Ob koncu ponovitve nove maše, se je novomašnik zahvalil vsem, ki so pomagali pri pripravi te slovesnosti. Posebno zahvalo je namenil župniku Marijanu, ki je bil njegov mentor v pripravi na duhovništvo in pri katerem bo odslej opravljal tudi službo kaplana. Zahvalil se je župniku iz Kidrićevega Antonu Pačniku za somaševanje, bogoslovcu Simonu, ki je bil pri vseh dogajanjih njegova desna roka, pevcem, mladim, gasilcem, kletarjem in gospodinjam. Ravno slednji so poskrbeli, da so se ob druženju po maši prisotni tudi posladkali in odžejali. Za prijetno druženje so poskrbeli tudi Štajerski frajtonarji KD Valentin Žumer Hajdoše.

 

Zapisala: Frančka Cartl

Foto: Črtica – Karina Laura