ŽUPNIJSKI URAD

SV. MARTIN - HAJDINA

Zg. Hajdina 40

2288   HAJDINA                                                                                              Datum:  11. 03. 2024

 

 

 

VABILO NA 12. REDNO SEJO ŽPS – a

 

 

Spoštovani član - ica ŽPS - a!

 

Vljudno Vas vabim na redno sejo ŽPS – a, ki bo v torek, 19. marca 2024, ob 19. uri, v veroučni učilnici na Hajdini.

 

Dnevni red:

  1. Uvodna molitev in pozdrav

  2. Ugotovitev prisotnosti

  3. Pregled zapisnika zadnje seje

  4. Molimo s Svetim pismom

  5. Slavimo vstalega Gospoda  

  6. Razno

 

Sveto pismo vsebuje Božjo besedo, ki je vedno aktualna in učinkovita. Z njim bi morali ravnati kakor z mobilnim telefonom… Tega zlepa ne pozabimo vzeti s seboj, vsake toliko časa pogledamo, če je kakšen klic  ali brskamo po spletu… Veliko več pozornosti kakor telefon, bi si zaslužilo Sveto pismo…

 

 

Prisrčen pozdrav in vse dobro!

 

                                                                                                        Marijan Fesel

                                                                                                              župnik

 

MOLITEV V KRŠČANSKEM ŽIVLJENJU

 

Nadaljujemo temo o molitvi. JANUARJA smo razmišljali o molitvi, ki je Božji dar, in zgledu molitve iz stare zaveze. V FEBRUARJU smo pogledali Jezusov odnos do molitve in se vprašali, kaj nas On uči o njej. Tokrat pa poglejmo, kako lahko molimo s Svetim pismom, in spoznajmo Knjigo psalmov.

 

 

MOLIMO S SVETIM PISMOM

GRADIVO za ŽPS -  MAREC 2024

 

 

BOŽJA BESEDA

 

Ljubi, ljubimo se med seboj, ker je ljubezen od Boga in ker je vsak, ki ljubi, iz Boga rojen in Boga pozna. Kdor ne ljubi, Boga ni spoznal, kajti Bog je ljubezen. Božja ljubezen do nas pa se je razodela v tem, da je Bog poslal v svet svojega edinorojenega Sina, da bi živeli po njem. Ljubezen je v tem – ne v tem, da bi bili mi vzljubili Boga. On nas je vzljubil in poslal svojega Sina v spravno daritev za naše grehe. Ljubi, če nas je Bog tako vzljubil, smo se tudi mi dolžni ljubiti med seboj. Boga ni nikoli nihče videl. Če se med seboj ljubimo, ostaja Bog v nas in je njegova ljubezen v nas postala popolna. Po tem spoznavamo, da ostajamo v njem in on v nas: dal nam je od svojega Duha. In mi smo ga gledali in pričujemo, da je Oče poslal Sina za odrešenika sveta. Kdor priznava, da je Jezus Božji Sin, ostaja Bog v njem in on v Bogu. Mi smo spoznali ljubezen, ki jo ima Bog do nas, in verujemo vanjo. Bog je ljubezen, in tisti, ki ostaja v ljubezni, ostaja v Bogu in Bog ostaja v njem (1 Jn 4, 7-16).

 

RAZMISLEK OB BOŽJI BESEDI

Premišljujmo, kako se Božja ljubezen kaže v našem življenju. Obudimo v sebi hvaležnost, da nas Bog ljubi, da je On ljubezen, ki živi med nami, da se je iz ljubezni dal v spravno daritev za naše grehe. Prebrano naj odmeva! Vsak naj izreče besedo ali stavek, ki ga nagovarja.

 

TEOLOŠKI POUDARKI

  • Kadar beremo Sveto pismo, je vse prepogosto naša skrb moralne narave: Kaj pričakuje Gospod od mene s to besedo? Ni narobe, ne sme pa biti to prva in edina skrb. Naučimo se brati Božjo ljubezen! Ustavimo se pri ljubezni, ki nam jo Bog izraža in podeli ob prebrani besedi. Pomagata nam vprašanji: Kaj mi odlomek govori o Bogu? Kakšen je Bog do mene?
  • Psalmi so vrhunec molitve v stari zavezi. Knjiga psalmov vsebuje 150 molitev.
  • Cerkev ima psalme za navdihnjene pesmi. To pomeni, da ne gre samo za človeško poezijo, in ni prav, da jih v bogoslužju nadomestimo s čim drugim. Opevajo velika Božja dela v stvarstvu in zgodovini odrešenja. Kristus je molil psalme in jih dovršil. Zato so bistvena in trajna prvina molitve Cerkve.
  • Psalme, ki jih beremo ali pojemo, moramo okušati.
  • Iz psalmov odseva miselnost, ki je vsaj tri tisoč let oddaljena od nas. Če se s prispodobami, primerjavami in opisi takratnega življenja soočimo, postanejo psalmi »prebavljiva in hranilna molitev«.
  • Molitev brevirja. Vsebuje povabilo, bogoslužno branje, hvalnice, dnevno molitveno uro, večernice in sklepno molitev. Je sveto opravilo celotnega Božjega ljudstva (kleriki, redovniki in laiki), duhovniki ter redovniki in redovnice pa so se obvezali, da ga molijo vsak dan. Z molitvenim bogoslužjem, ki ga Cerkev po starodavnem običaju opravlja v času dneva, spolnjuje Gospodovo zapoved, da je treba nenehoma moliti.
  • Na spletni strani hozana.si najdemo molitev brevirja in dnevno Božjo besedo. Na biblija.net lahko iščemo besede ali odlomke. Lahko si naložimo aplikacijo Sveto pismo. Vse naj služi le temu, da bi molili s Svetim pismom.

 

 

MOLITEV

Zmolimo večernice ali pa navedeni psalm v dveh zborih.

Božja beseda se ne bere z očmi, ampak s srcem. Preden jo bomo brali in molili, prosimo Svetega Duha, da nam jo da okušati: »SVETI DUH, DAJ, DA BOM DANES NA NOVO OKUŠAL/-A BESEDO. PRIDI DUH RESNICE! PRIDI DUH LJUBEZNI!«

Vprašaj se, kaj te ta odlomek uči o Božji ljubezni. Potem se prepusti Očetovi ljubezni in moli.

 

PS 36

Hudodelski govor krivičniku je sredi njegovega srca,

ni strahu Božjega pred njegovimi očmi.

 

Zakaj v svojih očeh si preveč laska,

da bi odkril svojo krivdo in jo sovražil.

 

Besede njegovih ust so zloba in prevara,

nehal je ravnati razumno, delati dobro.

 

Zlobno misli na svojem ležišču,

stopa na pot, ki ni dobra, hudobije ne zavrača.

 

Gospod, v nebesih je tvoja dobrota,

tvoja zvestoba sega do oblakov.

 

Tvoja pravičnost je kakor božanske gore,

tvoja sodba je kakor neizmerna globočina,

 

Gospod, ti rešuješ ljudi in živali.

O Bog, kako dragocena je tvoja dobrota!

 

Človeški sinovi se zatekajo v senco tvojih peruti.

Opajajo se z obiljem tvoje hiše, v reki svojih radosti jih napajaš.

 

Zakaj v tebi je izvir življenja,

v tvoji luči vidimo luč.

 

Ohrani svojo dobroto njim, ki te poznajo,

svojo pravičnost iskrenim v srcu.

 

Naj ne pride do mene noga prevzetnosti,

roka krivičnih naj me ne prežene.

 

Tam so padli hudodelci,

podrti so bili, pa ne morejo vstati.

 

 

 

ZA POGOVOR

 

  1. Kaj si spoznal/-a ali občutil/-a pri tej molitvi? Kaj si spoznal/-a o Božji dobroti?
  2. Si že kdaj poskusil/-a moliti s psalmi? Kaj si doživel/-a? Na katere težave si naletel/-a? 
  3. Kako lahko v župniji poživimo molitev s Svetim pismom, molitev psalmov ali brevirja?

 

 

 

 

SLAVIMO VSTALEGA GOSPODA

GRADIVO za ŽPS – APRIL 2024

 

Spoznajmo bistvene oblike krščanske molitve ter jih skušajmo čim bolj vključiti pri osebni in tudi skupinski molitvi.

 

 

BOŽJA BESEDA 

 

Ko so šli navsezgodaj mimo tiste smokve, so videli, da se je posušila do korenin. Peter se je spomnil in mu rekel: »Rabi, poglej, smokva, ki si jo preklel, se je posušila.« In Jezus jim je odgovoril: »Imejte  vero v Boga! Resnično, povem vam: Kdor bo rekel tej gori: ›Vzdigni se in se vrzi v morje‹ in ne bo dvomil v svojem srcu, temveč verjel, da se bo zgodilo, kar pravi, se mu bo zgodilo. Zato vam pravim: Za vse, kar molite in prosite, verjemite, da ste že prejeli, in se vam bo zgodilo. In kadar vstanete k molitvi, odpustite, če imate kaj proti komu, da vam tudi vaš Oče, ki je v nebesih, odpusti vaše prestopke« (Mr 11,20-25).

 

RAZMISLEK OB BOŽJI BESED

Videli so smokvo, ki se je posušila. Na njej ni več življenja in ni obrodila sadov. Jezus iz tega potegne nauk o učinkovitosti molitve, ki temelji na resnični veri. Človek brez molitve je kot posušena smokva. Prošnje brez vere, da je to, za kar prosimo, pri Bogu mogoče, so prazne.

 

TEOLOŠKI POUDARKI

 

  • Sveto pismo nam pove, da molitev ni samo prošnja, je tudi zahvala in še več, je adoracija (češčenje, slavljenje), je tudi kesanje oziroma prošnja za odpuščanje. To so bistvene oblike krščanske molitve.
  • Ob listanju Svetega pisma lahko ugotovimo, da je bistvo molitve sporazumeti se z Bogom na najbolj naraven in spontan način, primeren stanju človeka, ki je tisti trenutek pred Bogom.
  • Človek, ki čuti težo greha, se na Boga obrača s kesanjem. Upati smemo, da se bomo spreobrnili samo z Božjo pomočjo. Njegovo pomoč pa bomo prejeli v molitvi.
  • Človek, ki čuti hvaležnost, moli zahvalno molitev. Potrebna je vadba v zahvaljevanju. Treba je odkrivati Božje darove in njegovo dobroto. Lahko se je zahvaliti za lepo, veliko teže, a zelo pomembno se je zahvaliti za bolečine, neuspehe, razočaranja … Takšno zahvaljevanje nas uči živeti in nas usposobi, da preživimo v lepih in težkih trenutkih.
  • Človek, ki trpi ali čuti svojo majhnost, se obrača na Boga s prošnjami. Jezusov nauk o prosilni molitvi je jasen: »Vse, kar boste prosili z vero, boste prejeli« (prim. Mt 21,22). So prošnje, ki jim Kristus ne bi dal soglasja. Preden kaj prosimo, se vprašajmo, ali bi Jezus prosil to zame.
  • Človek, ki občuduje Božjo veličino in dobroto, se obrača nanj s slavilno molitvijo, adoracijo oziroma češčenjem. Slavljenje je najvišja stopnička v približevanju Bogu. Ko Bogu dajemo čast in slavo, izstopamo iz lastne zaprtosti, priznavamo svojo odvisnost od njega in se odpiramo za prejem milosti. 

 

 

MOLITEV

Prostor. Če je možno, gremo v cerkev pred Najsvetejše, če ne, pripravimo svečo, Sveto pismo in križ v prostoru, kjer smo. 

 

Pokrižanje. Začni z znamenjem križa. Naredi ga lepo počasi in zavestno.

Tiha prošnja: Jezus, ozdravi me nehvaležnosti. Jezus, nauči me prav prositi. Jezus, pomagaj mi k iskrenemu kesanju.

Skupna in glasna molitev. Vsak izbere obliko molitve, s katero se bo obrnil na Boga, nato jo na glas izreče. Zaključimo z očenašem in slava očetu.

 

ZA POGOVOR

 

  1. Katere oblike molitev največkrat prakticiram v svojih osebnih molitvah?
  2. Ali verniki v našem občestvu dobijo dovolj priložnosti za različne oblike molitve? Ali lahko kakšen način molitve še poglobimo oziroma ga bolj vključimo v občestveno molitev?
  3. Kako Bog uslišuje naše prošnje? Podelimo izkušnjo!