Zakonski jubilanti

 


S soncem obsijana nedelja Božjega usmiljenja ali bela nedelja, je v župnijsko cerkev sv. Martina na Hajdini, pripeljala 34 parov zakonskih jubilantov, med njimi so bili štirje zlatoporočenci, trije s 55. leti zakonske zvestobe in biserni par. Med prijavljenimi sta bila še en zlati in en biserni par, a sta se zaradi zdravstvenih razlogov morala srečanju odpovedati. Slovesno bogoslužje je vodil naddekan Marijan Fesel. V pridigi se je dotaknil Jezusovega vstajenja, njegovega srečanja z apostoli in veselega oznanila za vse ljudi, da Jezus živi in da vera v Kristusa ni zabloda, temveč je pot k človekovi največji sreči, sedaj in v prihodnje. 
Nato je nagovoril navzoče jubilante: «Tudi vi ste si pred leti zaželeli srečo deliti v dvoje in ta odnos dveh ljubečih src kronali s poroko. Stopili ste v posebno skupnost, v zakonsko skupnost, v skupnost moža in žene, ustanovili ste družino, kjer so našli svoje mesto tudi sadovi vaše ljubezni, to so vaši otroci. V letih skupnega življenja se je vaša predstava o tej skupnosti spreminjala, a ste kljub temu ostali zvesti dani obljubi. Ne pozabite te obljube živeti iz dneva v dan v vseh naslednjih letih, ki vam jih bo Bog še odmeril. Imejte se preprosto radi! V tem je vsa skrivnost srečnega zakona.
Nato je sledila obnovitev zakonske zaobljube. Vsak par je prejel spominsko listino. Po blagoslovu je sledilo še skupinsko fotografiranje. 
V domačem gostišču so pari ves popoldan preživeli ob skupnem kosilu in prijetnem pogovoru. 


Zapisala: Frančka Cartl

Fotografija: Minea Vrabl