ŽUPNIJSKO ROMANJE V SOMBOTEL

 

 

Ob 1700. letnici rojstva sv. Martina, smo se romarji iz fare sv. Martina na Hajdini, odpravili v rojstni kraj našega župnijskega zavetnika v Sombotel.

Kar dva polna avtobusa sta v oblačnem sobotnem jutru, z dvema odličnima vodnicama, krenila na pot. Tako smo po molitvi rožnega venca na enem od avtobusov lahko prisluhnili tudi bogatemu znanju naše domačinke, predsednice Turističnega društva Mitra, Sonji Brlek Krajnc.

V Murski Soboti se nam je pridružil mons. Franc Režonja, župnik v Razkrižju in škofov vikar za narodnosti v soboški škofiji. V letošnjem letu je prejel najvišje madžarsko odlikovanje viteški križ madžarskega reda za zasluge zaradi dela na področju povezanosti in ohranjanja dobrih odnosov med Slovenci in Madžari. Zaradi odličnega znanja madžarščine, je bil tudi naš prevajalec.

Na romarski poti smo se najprej ustavili v Jaku in si ogledali romansko cerkev sv. Jurija in kapelo sv. Jakoba, ki jo je postavila plemiška družina Jak.

Naš cilj je bilo županijsko središče nekdanje rimske Savarije, današnji Sombotel. Tu se nam je za poznejše odlično vodenje in prevajanje, pridružila še poslanka naše narodne manjšine v madžarskem parlamentu  Erika Koleš Kiss, ki nas je spremljala vse do nepozabnega slovesa.

Po sv. maši v cerkvi sv. Martina, ki sta jo darovala hajdinski župnik naddekan Marijan Fesel in mons. Franc Režonja, je sledila obširna razlaga zgodovine te cerkve, ki nam jo je predstavil domači župnik. 

Po razlagi smo si ogledali razstavo o sv. Martinu in kripto v tamkajšnji cerkvi. V Sombotelu    smo si ogledali tudi stolno cerkev sombotelske škofije. Med drugim smo izvedeli tudi, da je sombotelska stolnica tretja največja cerkev na Madžarskem.

Iz Sombotela nas je pot peljala v Monošter, kjer smo opravili večernice in prisluhnili kratki predstavitvi zgodovine cerkve. Prav mons. Režonja in poslanka Erika Koleš Kiss, imata največ zaslug, da je tukaj bogoslužje tudi v slovenskem jeziku.

Iskrena hvala organizatorju Marijanu Feslu, odličnim vodnikom in prevajalcem za nepozabno romanje in prisrčen sprejem povsod, kjer smo se ustavili na naši poti.

Zapisala:

Frančka Cartl