Obisk Društva kmetic Ajda

V ponedeljek, 10. oktobra je Društvo žena in deklet občine Hajdina dobilo obisk iz  Društva kmetic Ajda, ki ima sedež v Šmarju pri Jelšah. Povezuje kmečke žene in dekleta iz štirih občin: Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli in šteje več kot tristo članic. Devetdeset jih je za en dan zapustilo svoje domove in se odpravilo na strokovno ekskurzijo, med katero so del dneva preživele tudi na Hajdini. V gasilskem domu jih je pričakala predsednica Marija Pulko s svojo ekipo, ki je v čast gostjam pripravila priložnostno razstavo svojih ročnodelskih izdelkov.

Najprej sta avtobusa z izletnicami zavila na Spodnjo Hajdino, kjer so si ogledale I. mitrej, o katerem jih je seznanila kustosinja Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož in članica Društva žena in deklet občine Hajdina, Mojca Vomer Gojkovič.

Tih deževen dan je bil ravno primeren za krajšo umiritev njihovih misli. Obiskale so cerkev sv. Martina na Hajdini in pozorno prisluhnile farnemu župniku, naddekanu Marijanu Feslu. Kako je bilo, priča tokratni fotozapis.

Četudi se ni dogajalo na cerkvenem dvorišču, objavljamo nekaj posnetkov tudi s srečanja v gasilskem domu, kjer so po uvodnem pozdravu Marije Pulko za kratek kulturni program poskrbele Hajdinske frajlice in  avtorice pesmi Marija Markovič, Rezika Filipaja in Cecilija Bernjak. Slednja je »na ogled postavila« tudi nekaj svojih likovnih motivov.

V prijetni družbi je čas zelo hitro minil. Francka Javeršek, predsednica Društva kmetic Ajda, ki je od leta 2011 tudi slovenska kmetica leta, je sproščeno medsebojno spoznavanje zelo nerada prekinila, a jih je do vrnitve domov čakalo še  nekaj obiskov in večerja v Zeleni dolini. Ob slovesu so si obljubile, da se bodo še srečale in učvrstile prijateljske vezi.

Tekst in fotografije: Silvestra Brodnjak