Avtor: jv Objavljeno: 15. 08. 2016

Romanje v Slovenjo vas

 

 

Na praznik Marijinega vnebovzetja se mnogi hajdinski župljani in okoličani zberemo v podružni cerkvi v Slovenja vasi, ki spada v župnijo Hajdina.

Že tradicionalno se tja podamo peš, s kolesi ali drugimi prevoznimi sredstvi. Med potjo se z molitvijo in prošnjami ustavimo pri cerkvenih znamenjih. S prvim okrepčilom nas postrežejo prijazni in gostoljubni vaščani Gerečje vasi.

Ker je domači župnik Marijan Fesel opravljal bogoslužje v farni cerkvi na Hajdini, je slovesno romarsko mašo vodil prelat Vinko Vegelj iz Ljubljane, prepeval pa cerkveni pevski zbor pod vodstvom Irene Cestnik.

V pridigi je prelat Vegelj razmišljal o Marijinem obisku pri sorodnici Elizabeti. Ob tem nas je spomnil naj ne kopičimo zemeljskega bogastva, temveč poskrbimo, da življenje napolnimo z duhovnimi in telesnimi deli usmiljenja, sicer se nam lahko zgodi, da bomo nekoč stali pred Bogom praznih rok.

Po maši je sledilo še druženje in pogostitev pred cerkvijo. Vsa društva, ki delujejo v prijazni vasici v Slovenja vasi, se takrat združijo in poskrbijo, da nihče ne odide lačen in žejen.

 

 

Zapisala:

Frančka Cartl