Marija Ahačič Pollak in Vokalna skupina Plamen med Hajdinčani

V četrtek, 25. avgusta 2016, popoldne je na parkirišču pri cerkvi sv. Martina ustavil avtobus, ki je iz Olimja pripeljal pevke Vokalne skupine Plamen iz Kanade, ki jih že 25 let vodi naša kulturna ambasadorka Marija Ahačič Pollak. Med šestim obiskom v domovini njihovih staršev so gostovale v Brežicah, na Ptuju in v Ljubljani. Me obiskom leta 2011 so si ogledale I. mitrej na Sp. Hajdini in se tega dogodka izjemno rade spominjajo. Prav tako pa so jih v nadvse lepem spominu ohranile Rimljanke s Hajdine, zato so z velikim veseljem "stopile skupaj" z g. župnikom in rezultat bo viden v naslednji fotoreportaži.

Med potjo na ptujski grad, kjer so imele zvečer v slavnostni dvorani koncert, so jih članice Društva žena in deklet občine Hajdina in farni župnik, naddekan Marijan Fesel povabili na kislo juho. Skuhale in postregle so jo Angelca Mlakar, Marija Tement, Ida Kraner in Marija Žunkovič, ustaljena tekmovalna ekipa društva, ki se že več let udeležuje tekmovanj v kuhanju kisle župe v Jakobskem dolu. Marta Sitar pa je poskrbela, da je bilo v košaricah dovolj odličnega domačega kruha. Tudi sadnega ni manjkalo.
Gostjam iz daljnje Kanade se je topli obrok zelo prilegel.
Gostiteljicam in g. župniku se je v  imenu celotne skupine zahvalila umetniška vodja Marija Ahačič Pollak, nato pa šoferju Marjanu Pučniku dala znak za odhod.
Pevke so prišle v slavnostno dvorano skozi "špalir", ki so jim ga naredile Rimljanke, članice Društva žena in deklet občine Hajdina.
Z zanimanjem so prisluhnile čudovitemu petju Plamenk.
Plamenke so tudi zaplesale

Plamenke so prisluhnile besedam organizatorja koncerta Mitje Gobca, ki je pohvalil zasluge njihove MAME Marije - ki jih je kot male "cvilčke" pred četrt stoletja začela učiti abecedo zborovskega petja. Danes so na skupaj prehojeno pot nadvse ponosne in spomini na šest gostovanj v domovini njihovih staršev, pa turneja po daljnji Avstraliji in nastopi v Ameriki, so le del vsega, kar so skupaj preživele ves ta čas, ko se vsak teden srečujejo na vajah, kamor se vozijo tudi več kot 70 km daleč.

Mitja Gobec, ki je zaslužen za organizacijo že drugega gostovanja Plamenk na Ptuju, je opravil primerjavo obeh nastopov in poudaril izjemen napredek v kvaliteti petja v zadnjih petih letih.
Vsem zbranim se je za gostoljubnost zahvalila zdaj že zelo dobra prijateljica Hajdinčank Marija Ahačič Pollak, ki povezuje svojo matično domovino in Kanado, v kateri si je pred več kot šestimi desestletji z možem in hčerkama ustvarila drugi dom. Vse življenje je ostala zvesta Sloveniji in je skrbela za kulturno sodelovanje in povezovanje obeh držav. Iz ljubezni do petja, s katerim je začela v ansamblu Avsenik je ob osamosvojitvi Slovenije ustanovila dekliški zborček, ki danes predstavlja zbor resnih žena in deklet, ki so bile vsa leta Marijina razširjena družina. Po moževi smrti je prav v njihovem pevskem druženju našla uteho, da je lažje premagala bolečo izgubo svojega življenjskega sopotnika.
Ida Janžel, ki je vse pevke obdarila s svojimi nageljčki, izdelanimi iz krep papirja, se dobro znajde tudi s pladnjem v roki.
Za slastne gibanice ima zasluge Tinica Pesek.
Podpredsednico Društva žena in deklet občine Hajdina Marto Sitar si bodo Kanadčanke zapomnile tudi zaradi njenega odličnega domačega kruha.

Kletar letnika 2015 Franci Vogrinec (desno) in njegov sokletar Franc Drevenšek, sta budno skrbela, da ne bi zmanjkalo pijače.

Rimljanke s Hajdine so Mariji Ahačič Pollak in njenim pevkam izročile spominska darilca,( šopke nageljnov, ki jih je izdelala Ida Janžel, brošurice o Občini Hajdina v angleškem jeziku, fotografije mitreja in Hajdine ter podobico farnega patrona sv. Martina), s pomočjo katerih bodo svojim domačim lahko predstavile našo občino in faro.

Pesem Domovina je orosila oko še tako trdoživega poslušalca. Zborovodkinja je k petju povabila tudi občinstvo.
Posnetek za spomin na nepozaben večer v slavnostni dvorani ptujskega gradu.
Po koncertu so se članice Vokalne skupine Plamen s svojo umetniško vodjo Marijo Ahačič Pollak, z organizatorjem koncerta, glasbenim strokovnjakom in zborovodjem Mitjem Gobcem, s tonskim mojstrom Davorinom Jukičem, z Rimljankami in nekaj članicami Društva žena in deklet občine Hajdina preselili v Hram hajdinskih kletarjev, kamor jih je gostoljubno povabil naddekan Marijan Fesel z delegacijo občinskih  kletarjev. Vse je pozdravil s prisrčnim nagovorom in zdravico.
Silvestra Brodnjak se je zahvalila pevkam za izjemen kulturni dogodek, ki so ga pričarale občinstvu na ptujskem gradu, prav tako pa tudi vsem iz Občine Hajdina za pomoč pri pripravi srečanja po koncertu. Rimljanke in Plamenke imajo že nekaj lepih skupnih spominov na prvo srečanje pri I. mitreju na Sp. Hajdini pred petimi leti. In če so takrat zvedele nekaj več o bogu Mitri, so tokrat spoznale tudi dobrosrčnost  sv. Martina.
Kletarji so poskrbeli za gašenje žeje, g. župnik in članice Društva žena in deklet občine Hajdina pa so postregli z domačimi dobrotami.

Namesto kletarjev so se tokrat ob vinskih sodih na sodčke posedle kanadske pevke in z zanimanjem spremljale dogajanje v hramu. Nekatere sicer niso vsega razumele, a čutile so, da so sprejete z iskreno prijaznostjo vseh, ki so bili z njimi.In potem je šofer Marjan Pučnik vzel v roke svojo zvesto spremljevalko...
...kletarji  so na ples povabili mlade pevke...
in v Hramu je iz združenih slovensko-kanadskih grl zadonela lepa slovenska pesem
Zahvalne besede umetniške vodje Marije Ahačič Pollak v spominski knjigi hajdinskih kletarjev
Ko je vzdušje najlepše, je potrebno iti... Pevke je naslednji večer čakal tretji koncert v cerkvi sv. Jakoba v stari Ljubljani. Slovo gostitelja, g. naddekana, z Marijo Ahačič Pollak v upanju, da se ob tridesetletnici zbora spet srečamo pri nas, v najlepši - hajdinski fari in občini.
Če se je s kislo juho začelo, pa se naj s kuharicami iz Slovenje vasi tudi konča naša koncertna zgodba.

HVALA vsem imenovanim in neimenovanim soustvarjalkam in ustvarjalcem za pomoč in sodelovanje. Če kaj ni zapisano, je razvidno iz fotografij, ki povedo več kot tisoč besed.
 

tekst in foto: Silvestra brodnjak