Florjanova nedelja

Že 25. leto so se gasilci občinskega poveljstva Hajdina, ki ga vodi letošnji dobitnik bronaste značke CZ Ivan Glažar, poklonili svojemu zavetniku sv. Florijanu. 
V cerkev sv. Martina, so prikorakali ob zvokih pihalnega orkestra iz Podlehnika. Njihov stanovski kolega, naddekan Marijan Fesel, jih je po pozdravu občinskega poveljnika, povabil v cerkev, kjer je daroval sv. mašo za žive in rajne gasilce in njihove podporne člane. 
Z ubranim petjem je bogoslužje obogatil gasilski pevski zbor iz Hajdoš pod vodstvom zborovodja Jožeta Dernikoviča. 
Ivan Glažar je v svojem govoru orisal zgodovinsko pot sv. Florijana, mučenca, vojaka, ki je vse življenje ostal zvest krščanski veri ter ob koncu govora dejal, da se lahko pohvalimo, da je v občinskem poveljstvu Hajdina, ki združuje pet prostovoljnih gasilskih društev, aktivnih kar 490 gasilcev. 
Namesto pridige smo prisluhnili pastirskemu pismu novoimenovanega mariborskega nadškofa metropolita nadškofa msgr. mag. Alojzija Cvikla. Namenil ga je vsem vernikom, posebno še duhovnikom, ki nosijo največje breme pri svojem delu. Naj se izpolnijo njegove besede, ki si jih je izbral za svoje škofovsko geslo: »Iz teme bo zasvetila luč!«
Domači župnik se je na koncu zahvalil vsem, ki so bili zaslužni za to lepo prireditev in vsem položil na srce besede: »Naj bo sv. Florijan vaš priprošnjik, vodnik in varuh vaše vere, vaše odprtosti in pripravljenosti priskočiti na pomoč tam, kjer je to najbolj potrebno.« 
Po maši je sledilo še skupno druženje na farnem dvorišču. 
 
 
Zapisala: 
Frančka Cartl
Foto: TM