Zakonski jubilanti

Na lepo sončno 2. velikonočno - belo nedeljo, so se v župnijski cerkvi sv. Martina na Hajdini, zbrali zakonski jubilanti. Letos je bilo kar 44 parov, med njimi sedem zlatoporočencev.

Slovesno bogoslužje je vodil župnik in naddekan Marijan Fesel, prepeval pa cerkveni pevski zbor pod vodstvom Danila Jeza.

»Nihče ne more živeti sam, tudi če s svojim načinom življenja kaže na to. Vsi smo povezani z neštetimi vezmi, naj bo to župnijsko občestvo ali zakonska skupnost. Tudi vi zakonski jubilanti, ste si pred leti zaželeli bližino svojega življenjskega partnerja. Mnogo ljubezni, preizkušen in odrekanj se je zvrstilo v vaših zakonih. Lepota zakona in sreča v njem je v dobršni meri odvisna tudi od vere v družini«.

To je le nekaj misli iz nagovora domačega župnika, ki jih je polagal v srce letošnjih jubilantov.

Nedavno sem v nekem časopisu prebrala tole misel: »Pozabili smo na čase, ko smo vsi v družini jedli iz ene sklede. V njej je bilo dovolj hrane tudi za sosede, prijatelje in morda lačnega popotnika. Vsi smo bili siti, tudi tisti najšibkejši. Danes žal te skupne sklede ni več, ljudje smo postali egoisti, zagledani vase in v svoj prav. To se velikokrat odraža tudi v zakonu in družinskem življenju.«

Ob koncu maše je sledila obnovitev zakonskih obljub, jubilanti so prejeli še posebne diplome, ki jih bodo spominjale na obletnico zakonske zveze. Po maši je sledilo  fotografiranje ter skupno kosilo, kjer so jubilanti obujali spomine na skupaj preživete čase.

 

Zapisala: Frančka Cartl

       foto: Lucija Kramer