Cepič Stare trte posajen pri hramu hajdinskih kletarjev

V Mariboru na Lentu je konec februarja potekal tradicionalni, že 35. rez Stare trte. Stara trta je pomembna naravna dediščina, po kateri mnogi poznajo Maribor, vpisana pa je tudi v Guinessovo knjigo rekordov in je kraljica vseh vinskih trt.
Dogodek je bil zelo pomemben tudi za občino Hajdina, ki je bila med letošnjimi prejemniki cepičev, Maribor pa jih je ob priložnosti poklonil izbranim prijateljskim mestom, občinam in državam po svetu. Listino in cepič Stare trte z Lenta je na slovesnosti iz rok mariborskega župana dr. Andreja Fištravca sprejel župan občine Hajdina mag. Stanislav Glažar.

Svečani dogodek pa je bil tudi v občini Hajdina, v nedeljo, 6. aprila, ko so pri hramu hajdinskih kletarjev po pozni nedeljski maši posadili potomko Stare trte z Lenta. Svečani dogodek je spremljalo mnogo domačinov in gostov, med njimi tudi nekateri občinski svetniki, predsedniki vaških skupnosti in društev, ki so bila priča edinstvenemu dogodku za občino in tukajšnjo vinogradniško tradicijo.

Z Martinovo pesmijo so dogodek obarvali pevci Mešanega pevskega zbora Župnije sv. Martina, zaigrali so Štajerski frajtonarji, pesem En starček pa je zapel Mariborčan Rudi Šantl.  Pri sajenju trte sta županu mag. Stanislavu Glažarju pomagala mariborski viničar Stane Kocutar in aktualni hajdinski kletar letnika 2013 Ivan Kramer. Po svečani posaditvi je sledila duhovna misel z blagoslovom trte, za ta svečani trenutek pa je poskrbel naddekan Marijan Fesel.

V lepem pomladnem dnevu so sajenje trte zbrani na župnijskem dvorišču zaključili z druženjem ob stojnicah, domačih dobrotah in vinski kapljici, ki so jo ponudili hajdinski kletarji.

TM